Pszichológus, Pszihológus budapest

tel: +36 20 95 779 98      e-mail: bonego@t-online.hu

Autogén tréning

Több lépésben, különböző gyakorlatok elsajátításával létrejön egy belső figyelem, melynek hatására az egyén képes lesz a testi és lelki folyamatok szabályozására és megtanul ellazulni, relaxálni. Igen jótékony hatása van testi és lelki egészségre egyaránt. Beépülhet ez a technika az egyén mindennapi életébe. Megtanulja egyedül, segítség nélkül is használni a módszert. Egyrészt a hipnózisra épül, mely egy beszűkült, módosult tudatállapot. Nyitott a szuggesztív hatásokra. Autogén, tehát az egyén aktívan vesz részt a folyamatban. Az autogén tréning a jógára is épül a befelé fordulás, elmélyülés, figyelem, fixálás, koncentráció, adekvát légzés technikákban. Ellazulás, nehézségérzés, a melegség élménye, a nyugodt légzés része a módszernek.

Depresszió

Az emberek hangulata változik. Ennek mértéke nagy intervallumon belül mozoghat. Függ az őket ért mindennapi szociális és egyéb hatásoktól (pl. napfény), valamint a múltbeli élményektől és öröklött tényezőktől is. Tehát a depresszió kialakulásában örökölt és környezeti tényezők,,negatív élmények, koragyerekkori és későbbi családi és egyéb traumák is szerepet játszanak. Van, hogy egy múló rossz hangulatról van csak szó vagy egy negatív élménynek,(pl. gyász, szakítás) a természetesnek mondható következményéről. Nem mindegy, hogy az milyen módon és mennyi ideig tart. Lényeges, hogy a betegben legyen akármilyen kicsit is a gyógyulás szándéka. Ez fontos eszköz. A pszichológussal való együttműködés kell ahhoz, hogy siker koronázza be a terápiát és az egyén ismét életigenlő legyen.

A belső feszültség csökken sok esetben pszichoterápia segítségével, de előfordul, hogy antidepresszáns, hangulatjavító szedése indokolt, amihez már pszichiáter munkája is szükségessé válik. Lényeges a szeretetteljes, támogató, megértő környezet. HA a felsoroltakból több illik Önre vagy hozzátartozójára felhívó jellege van. Szakember segítsége szükséges Szomorú, nem képes örülni Gyakran fáradt, Érdeklődése lecsökkent Motiválatlan, céltalan, Gyakran döntésképtelen Önmagát vádolja dolgokért, ez gyakran bűntudattal társul Öngyilkossági gondolatai vannak, az életet értelmetlennek tartja Alvásproblémákkal kűzd Pszichoszomatikus tünetei vannak (lelki eredetű testi panaszok) Evési zavarokban szenved Önutálat jellemzi, értéktelennek érzi magát Nehezen tud koncentrálni

Életvezetési tanácsadás

Célja, hogy teljesebb és örömtelibb életet éljen meg az ember azáltal, hogy önmagát, céljait fontosnak tartva halad a saját útján, akár akadályok is nehezítik azt meg. Képes lesz a problémákkal megküzdeni, ha kell változtatásokat beiktatni. érvényesülési folyamatában. Elfogadja, hogy energiabefektetéssel jár ez a folyamat és a feszültséggel terhelt időszakokkal képes lesz megbirkózni és egyensúlyban maradni, úgy hogy egészsége védve marad. Van, hogy nehézségek hullámai elárasztják vagy elakad vagy belefárad, vagy keresi a helyes utat. Esetleg ugyanazok az akadályok, vagy kedvezőtlen stratégiák bekerítik, frusztrálják. Ilyenkor a szakszerű külső segítség által megtalálja a kedvező utat, átgondol bizonyos dolgokat amik új értelmet nyernek. Megtalálja a megoldásokat. Energiával töltődik fel.

Közös munka során végig járhatók az életterületek és azok rendbetevésével oldódnak a blokkok, az egyén egyre jobban érzi magát.. Pozitív életszemlélettel és motiváltan folytatja életútját ami által kiegyensúlyozottabbá és boldogabbá válik.

Evési zavarok

Az evési zavarok leggyakoribb betegségei az anorexia nervosa, a bulimia és az elhízás(obesitas). Biológiai, környezeti és lelki eredetűek lehetnek.

Az anorexia nervosára a szélsőséges soványságra törekvés jellemző. Az alakjára, súlyára koncentrál a beteg. Komoly testképzavarban szenved, és még soványan is kövérnek észleli magát. Állandóan fél az elhízástól és sikerélményt jelent számára, ha minél alacsonyabb súlyúnak méri magát, mert úgy érzi, hogy kontrollt tud gyakorolni e felett. Maximalisták. Gyakran a testi fejlődésük lassabb. Emocionálisan sokszor gátoltak.

A bulimia nervosanál a falási rohamok és az önhánytatás egymást váltják. Ezek a betegségek súlyos tünetekkel járhatnak és sajnos halállal is végződhetnek. Új típusú evészavarokról is beszélünk. Ilyen a falásroham, a túlevés.

Főleg férfiaknál jellemző az izomdiszmorfia, edzési kényszer, izomcsoportok túlzott fejlesztése, állandó, mértéktelen edzés. Így érzik magukat erősnek, férfiasnak, megfelelő testalkatúnak. Női testépítőknél a testzsírfóbia, aminél elsődleges célja a betegnek, hogy zsíraránya csökkenjen, aminek elérése érdekében edzéseket és étrendet társít. Ortorexiás páciens túlzottan figyel a táplálkozására és megrögzötten igyekszik egészségesen étkezni.Túlzottan figyeli, hogy mi a helyes táplálkozás, és étrendjét ehhez igazítja.Ez számára megterhelő. Túlzottan leköti idejét, energiáját. Sokszor tévútra megy és éppenhogy nem egészségesen, hanem hiányosan táplálkozik. Létfontosságú dolgokat hagy ki. Beszélünk a pregorexiáról is, ami terhesség alatti táplálkozási probléma.

Jó ha minél hamarabb észreveszi a beteg és környezete,hogy gond van és időben szakemberhez fordulnak, akik felállítják a diagnózist és kezelik az egyént gyógyszeresen és pszichoterápiával is.

Kényszerbetegség

Ismétlôdő visszatérô rossz gondolatok és kényszeres cselekvések figyelhetők meg. Több fajtáját különböztetik meg pszichológiai, biológiai jellemzőik alapján. Ide tartozik a monoszimptomás hipokondriázis,melynek leggyakoribb formája a nozofóbia (kóros félelem a betegségtől, (pl. AIDS fóbiás, karcinofóbiás) A beteg teljesen beszűkül szervezetének megfigyelésére, s a legkisebb vélt rendellenesség esetén szalad az orvoshoz. A tisztaságmániás beteg akár tízszer is kezet mos egymásután,az anorexia nervosás többek között állandóan méri a súlyát, a trichotillomania (hajtépegetés), az onichophagia (körömrágás), a bulimianervosa, és testdiszmorfofóbia, valamint kleptománia (lopás kényszer) és vásárlási kényszer, valamint a játékszenvedély is e kellemetlen betegségcsoporthoz tartozik.

Tisztában van azzal a beteg, hogy amit csinál lényegében értelmetlen, de mégsem képes ellenállni ennek a késztetésnek. A szertartás, rituálé ideiglenesen szorongás oldó hatással bír. A kényszeresek, félnek a rossz bekövetkezésétől, szoronganak és nehezen döntenek. A kényszeres gondolatok zavaróan visszatérnek. Nem tudja leállítani és tudati szinten is beszűkítheti az embert. Igyekszik görcsösen a feszültséget közömbösíteni. Általában nehezen dönt, fél a következményektől. A szorongást a szertartásos cselekvések rövid időre leredukálják. Gyógyszer és pszichoterápia segíthet e kellemetlen betegségben szenvedőkön.

Mozgásterápia

A mozgásterápia során a mozdulatokkal, a saját testre való ráhangolódással, érzékelésének segítségével újraprogramozódhat az "én" érzete" Ezáltal az egyén önmagát és a körülötte lévő világot máshogy látja, pozitívabban éli meg. A feszültséget kiválóan oldja, gátlás alól felszabadít.Testi problémák csökkennek, testtudat, testkép, kommunikációs készség javul. Alkotó erőket, pozitív energiákat hív elő, amit a szaknyelv szublimációnak nevez. Negatív energiákat, feszültségeket, szorongásokat pozitív energiákba alakít át alkotó módon és képes azokat hasznosítani.

Nevelési Tanácsadás

A mentális, azaz a szellemi valamint az emocionális és a személyiségfejlődési folyamatban, és a szocializációban zavar állhat be. Az átlaghoz képest lemaradást mutathat, a normálistól eltérhet. Ilyenkor a szülő, az óvodai, iskolai nevelő bevonásával a szakemberek feltárják a problémák okait. Anamnézis, beszélgetés, a gyermek alapos vizsgálata, diagnózis felállítása után a nevelő tanácsokkal lesz ellátva és a gyermek szükség esetén terápiában részesül. Amennyiben bizonyos részképességek lemaradást mutatnak úgy fejlesztő foglalkozáson részt vesznek

Sokszor a pszichológus, gyermekorvos, gyógypedagógus együttes munkájával valósul meg a gyermek megsegítése.

Magatartási, beilleszkedési, tanulási rendellenességekkel küzdő, traumákon átszenvedett gyermekek vizsgálata, pszichoterápiája azzal a céllal történik, hogy a gyermekek személyisége egészséges irányba épüljön tovább. Jól érezzék magukat a világban. Ehhez a segítő munkához a szülők, nevelők együttműködése szükséges. A pszichológus tanácsokkal látja el a nevelőt oly módon, hogy a titoktartás kritériumának az megfeleljen.

Önismeret

A személy képet alkot magáról, melyben a környezet visszajelzéseit, tapasztalatait, önreflexióit is felhasználja. Előfordul, hogy néha egy-egy felismerés megviseli, de ennek ellenkezője is lehetséges. Önismeret nélkülözhetetlen egy egészséges személyiség fejlődéséhez, és szociális kapcsolatai megteremtéséhez, fenntartásához Pszichés folyamat során az ember megfigyeli önmagát és személyiségéről, érzelmi és szellemi tulajdonságairól képet alkot mely normál esetben segíti, közelebb viszi önmaga megvalósításához. Korlátokat szabhatnak külső elvárások, akadályok, de akár belső gátak. Amennyiben ezeket képes megfelelő eszközökkel elhárítani és nem akar mindenáron mindenhol, mindenkinek megfelelni, saját céljait figyelembe veszi és elindul annak megvalósítása érdekében az már örömöt jelenthet számára. A ki vagyok én dilemmája fontos kérdéseket hív elő az emberben. Már kisebb korban is alakulgat az erre adandó válasz. Serdülőkorban, identitáskrízisnél felerősödik, majd felnőttkorra kialakul. Csak az a kérdés, hogy mennyire tér el a reálistól. Láthatja magát torzítatlanul. Ezt a ?képet? vagy elfogadja vagy változtatást eszközöl kisebb-nagyobb mértékben. Torzan is észlelheti saját értékeit, ami nehézségeket okoz az egyénnek is és sok esetben a szociális környezetének is.

Önismeret fejlesztése egyre nagyobb igény főleg a mai fiatal generációnál. Egyéni vagy csoportos tréning keretében folynak a foglalkozások.

Pszichoszomatikus betegség

Lelki eredetű testi tünetek jelentkeznek. Lélek gyógyítása lényeges a test gyógyulásához, mert a test és lélek egységben működik.. A test "beszél". A tünettel jelez. Van, aki könnyen megküzd a stresszel, van, akinek nehezebben meg Pszichoszomatikusnak tartott betegség az asztma, szívkoszorúér betegség, gyomorfekély, chron betegség, colitis ulcerosa, magas vérnyomás, fejfájás. . Szorongás, stressz, rossz családi miliő kiváltó vagy erősítő tényező is lehet. Vizsgálatokkal kimutatták, hogy stressz hatására gyengül az ember immunrendszerre., akár rövid ideig is,pl. egy vizsgaszituációban. Az embernek meg kell tanulnia a stressz kezelési technikákat. Feszültségek levezetésre kiválóan alkalmasak pl.:

Táncterápia

A test megélése társas térben, csoportban. Saját testtel való kapcsolat és különböző témák mozgásban és képekkel való kifejezése, megjelenítése. Fontos szerephez jutnak a hangok, a ritmus, az improvizatív mozgás. A testhatárok újraélése, miközben próbálgatjuk a határokat feltérképezve környezetünket megtapasztalva az "én"t és másokat a térben Felszabadítja a feszültségeket és oldja. Segít új megközelítésben megvilágítani Önmagad, fejleszti önismereted. Szívből jövő sírások, kiabálások és nevetések. Vannak katartikus ráeszmélések, lezárások, indítások. Képessé válsz továbbmenni megtisztulva, új "energiabányákat" találva forrásokat fakasztva. Családi kapcsolatokat is körbejár, megvizsgál. Mindenféleképpen jótékony hatású, fejlesztően hat az egyén személyiségére.

Zeneterápia

Érzéseket hív elő a zene a tudattalanból és azzal lehet tovább dolgozni használva a művészet színes és változatos tárházát. Aktív zeneterápiánál ütős és egyszerűbb melodikus hangszereket használnak, rögtönzéssel, improvizációval. Belső erőforrásokat kutat, megtalál, előhív és aktivizál. A zene és a ritmus elfojtott és felszínen lebegő érzéseket, vágyakat, félelmeket, szorongásokat hív elő, alakít át és szelídít meg. Újraértékelődnek dolgok és "szebb színekkel festődik át a világ s benne az ember". Ericsoni hipnózis Ezzel a módszerrel viszonylag rövid időn belül változást, életminőség-javulást lehet elérni. A paciens erőforrásaira épít, azt felhasználva eredményes, hatékony változás indít el. Személyreszabott rövidterápia. Hatásos konkrét problémák kezelésénél. Képessé válik az ember régi vagy aktuális problémák lezárására és továbblépni. Megtanulja más szemszögből látni azokat és új perspektívából tekinteni rá majd hatékonyan kezelni azokat.

 Pszichoterápia

Az emberek lelki problémáinak feldolgozása személyiségüktől függően különbözőek. Míg egyesek könnyebben megbirkóznak a lélek gondjaival, mások számára ez a feladat korántsem egyszerű.Ha egyedül próbálunk szembenézni problémáinkkal többszörös erőfeszítésünkbe kerülhet a megoldás keresése, és előfordulhat, hogy beleesünk ugyanabba a hibába. Minden egyes páciensnél fontos a személyre szabott módszer, aminek segítségével szembenézhet a kisebb-nagyobb kihívásokkal. A pszichológus segítségével a páciens aktív munkájával a pszichoterápia sikerrel zárul.

Az élet bármely szakaszában kerülhetünk olyan helyzetbe amikor segítséget kell keresnünk vagy elfogadnunk. A mai rohanó világunkban az emberi kapcsolatok gyakran, kiüresednek, tönkremennek. A modernkor komfortjának árnyoldala a lélek törékenysége lett.A családi összetartozás a természetes életszeretet olykor sérüléseket szenved. Mindenki kiszolgáltatottja lehet ennek a folyamatnak felnőtt és gyermek egyaránt.  A lelket minden életkorban érheti stresszhelyzet, kihívás, amely ha nem figyelünk rá komoly betegség okozója lehet. A személy figyelmeztető jeleket észlel, zavarok jelentkeznek lelki és olykor testi tünetekben is.Fontos odafigyelnünk ezekre a jelekre és levonnunk a megfelelő következtetést, élni a pszichológia tudományának lehetőségével

.A terápiával foglalkozó pszichológus a gyógyító pszichológia tudományában járatos szakember. Terápiánál ráfókuszál, ráhangolódik a páciensre és a pszichológia számos terápiás eszközét felhasználva segítséget nyújt a probléma megoldásában. Diszkréten és odafigyelően foglalkozik páciensével. Feladata segítséget nyújtani, amelyhez a kliens aktív együttműködése szükséges

. A pszichoterápia során beszélgetések,különböző terápiás módszerek, tréningek által jutunk el a gyógyulás útjára. Így közelebb kerülünk önmagunkhoz, problémáink mélyebb értelmet nyernek, életünk addig megoldhatatlannak tűnő lelki kihívásaival pedig egyre inkább szembe tudunk nézni, ahogy magunkat is egyre jobban megismerjük. Legyőzzük azt, amitől az ember leginkább fél,magát a félelmet.

Egyéni és csoportos foglalkozásokon vehetünk részt. Az egyéni terápia többek között  beszélgetéssel zajlik, amely elvezet a koncentrált önmegismeréshez és a lelki egyensúly megteremtéséhez. A csoportos foglalkozás részint sorstársak kölcsönös segítségének élményével és erejével jutalmaz meg. Közösségépítő kommunikációs gyakorlatokkal erősíti a társas együttlétben való megfelelést, hozzásegít a csoportban megtalálnunk helyünket. Segít a közösségbe való integrációban, egymás elfogadásában és az egyének megismerése után a jobb hangulat, jobb életminőség megteremtésében.

A pszichoterápiák során felhasználjuk a kommunikáció ,játék és művészet eszközeit, ismerve azok áldásos, önkifejező, gyógyító hatását. A zene, mozgás, tánc, dráma, képzőművészet segíti a felnőttet, gyermeket és serdülőt a lelki kiteljesedésben. Megéli a teljes, önfeledt felszabadultság érzését, ezáltal önmagára talál és nagyobb önismeretre tesz szert. A pszichoterápia erőt ad az egészséges lelki fejlődés során avagy a későbbiekben jelentkező megannyi kisebb-nagyobb kihívásokkal való szembenézéshez.